Onleesbaar? Klik hier

.

Beste collega's,

Op  vrijdag 22 november werden de eerste en belangrijkste uitvoeringsbesluiten van het decreet, nl. vergunning en subsidie, gestemd. Afgelopen maanden zijn zeer intensief geweest. Waar de laatste jaren de aandacht op de grote lijnen van het decreet lag, kwam sinds mei de focus op de subsidievoorwaarden, de cijfers en toepassing die lang op zich lieten wachten.

Subsidies, door de zelfstandige kinderopvang vervloekt en gegeerd, bepalen een zeer groot deel van de toekomst van de kinderopvang. Maar zijn deze de essentie? Zijn deze middelen nodig om kwaliteit te kunnen bieden? Kwaliteit is dé andere peiler van de toekomst van de kinderopvang.

De informatiedagen die K&G gaf over de uitvoering van het decreet zijn bijna afgerond. Zaterdag is nog een sessie in Hasselt. Bij vele collega's komen nu de vragen naar boven of worden nu de krijtlijnen voor de toekomst duidelijker. De zelfstandige kinderopvang bestaat uit verschillende subgroepen, IKG, niet-IKG, onthaalouder, groepsopvang, werkgever, samenwerkende zelfstandigen,... ieder met een eigen pro's en contra's.

Om de communicatie over de komende wijzigingen, gebaseerd op voldoende en correcte informatie, breeddenkend en op een respectvolle manier te kunnen voeren koos UnieKO (uiteindelijk toch) voor een refresh van de Facebookpagina én een strenge beheerder. Vandaag werd hieraan een forum gekoppeld om een gestructureerde discussie te kunnen starten.

We willen graag uw mening, bezorgdheden, knelpunten blijven kennen, ook over de kleine veranderingen die er aankomen.  

We willen met u de sector verenigen om samen aan dezelfde kar te trekken.                                       

                                                                      

 

www.kinderopvangtekoop.be

 

UnieKO startte een week voor de stemming van de uitvoeringsbesluiten een actie www.kinderopvangtekoop.be, een petitie met standpunt vanuit de beroepsfederatie, gedragen door alle trefpunten. Ondertussen bezochten 8000 unieke bezoekers de site en lieten 3500 mensen hun stem horen.

Daaraan gekoppeld zijn kleine affiches & flyers voor binnen, aan het raam en  in de verzorgingstas gemaakt, om de wijzigingen rond het decreet, ook met de ouders van uw kinderopvang bespreekbaar te stellen.

Wat is er ondertussen gebeurd?

Er zijn  een aantal positieve wijzigingen opgenomen in de uitvoeringsbesluiten. Deze kan je terugvinden op de website van K&G.

Donderdag keurde de Vlaamse regering een verhoging goed van de aanvullende vergoeding voor de zelfstandige kinderdagverblijven in het IKG-systeem. Meer nieuws is hierover nog niet  gekend.

Ondertussen volgen vanuit verschillende hoeken de rondzendbrieven elkaar op. Voor UnieKO een teken dat er nu aandacht is voor alle komende veranderingen en dat onze vrees terecht was. Maar samen met de verschillende meningen verschijnen soms foute stellingen waardoor collega's verkeerd worden ingelicht en dat is pijnlijk. Daarom is het goed als we onze krachten bundelen, correcte info verspreiden en samen voor eenzelfde gedachtengoed gaan ondanks de verschillende belangen want ondernemen is voor de kinderopvang belangrijk.

KOSTENFORFAIT

.

De wijziging van het kostenforfait brengt de verwachte commotie teweeg.

Omdat de sector recht heeft op correcte informatie gaan we hier dieper in op wat vooraf ging.

In 1989 wordt het kostenforfait in het leven geroepen om het voor de zelfstandige onthaalouder mogelijk te maken haar kosten fiscaal aan te geven. Gezien het feit dat privékosten en opvangkosten moeilijk te onderscheiden waren, gezien het bijhouden van allerlei bonnetjes en facturen een grote inspanning vergden, werd een kostenforfait voor de onthaalouder ingevoerd. In de loop van de volgende jaren gaan meer en meer onthaalouders samen kinderopvang organiseren en onstaan mini-crèches. Deze kennen een zeer groot succes. De onthaalouders blijven gebruik maken van het forfait. Gezien het aantal kinderen per onthaalouder max 7 is, onafhankelijk of men alleen of samen werkt, maakt dit fiscaal geen verschil. Als erkende beroepsvereniging krijgt UnieKO het mandaat over het kostenforfait en bepleit deze wanneer nodig.

Dankzij het fiscale forfait bestaat de mogelijkheid om kinderopvangplaatsen te creëren en kan men de vraagprijs voor de ouders betaalbaar houden. (De gemiddelde vrije prijs blijft lager dan de hoogste prijs in de inkomensgerelateerde/erkende opvang).

Eind 2009 en 2010 gaf, toenmalig, minister Reynders antwoord in het federale parlement op de vraag wie het kostenforfait mocht toepassen. Het antwoord was niet eenduidig want in het Nederlands stond meer dan 2 onthaalouders, in de Franse vertaling maximum twee onthaalouders. Ongerust over mogelijke wijziging die voor de sector grote gevolgen zou hebben, startte UnieKO een dossier 'kostenforfait'. Eind 2010, begin 2011 raken grote kinderdagverblijven in de problemen, stoppen of gaan failliet. Minister Vandeurzen start een actieplan voor zelfstandige kinderdagverblijven in nood. UnieKO levert een aantal federale knelpunten die mee worden opgenomen in het actieplan. Het kostenforfait maakt deel uit van deze besprekingen.

Uit het actieplan: Op basis van de oplijsting van de knelpunten in de kinderopvang die onder Federale bevoegdheid vallen en/of hier een link mee hebben, roept minister Vandeurzen de interministeriële commissie Familie samen. Hierbij plaatsen we als doel om hiervoor een oplossing te zoeken en de kwaliteit en leefbaarheid van de kinderopvang te verhogen. We denken hierbij aan het schrappen van de zelfstandige kinderopvang uit het Wetboek van Koophandel, de BTW-problematiek, fiscaliteit,…
Eind 2012 wordt UnieKO  samen met de Waalse collega Fédaje, op de administratie der directe belastingen uitgenodigd en worden voorstellen naar voor geschoven die een duidelijke halt toeroepen aan het gebruik van het forfait voor de groepsopvang. Maximum 2 samenwerkende onthaalouders blijft het uitgangspunt.
In december komt onder druk een akkoord die UnieKO na bijkomende informatie te hebben ingewonnen, in het voorjaar opnieuw verwerpt. De beroepsvereniging vraagt ondersteuning aan minister Jo Vandeurzen in deze moeilijke problematiek. Het kabinet van minister Vandeurzen pleegt overleg met kabinet van minister Geens.  Geen kostenforfait betekent een verhoging van de opvangprijs. UnieKO berekent dat wegvallen van het kostenforfait ongeveer 15 000 plaatsen in het gedrang brengt.
Daarop volgt een zware onderhandeling met de Waalse collega en de fiscus, die uiteindelijk toch leidt tot een akkoord van een beperkt forfait van 7€ voor de kleine kosten naast de te bewijzen grote kosten, dit vanaf inkomsten 2014 ipv 2013 en voor groepsopvang tot en met 28 plaatsen ipv 14.
Op het moment van deze onderhandelingen waren de krijtlijnen van het subsidiebesluit van het decreet al gekend maar waren nog volop onderhandelingen aan de orde. Welke beslissingen daaruit zouden voortvloeien was nog zeer onduidelijk!
Nu is er duidelijkheid. De stemming is geweest.
Vooral wie in het IKG zit en enkel basissubsidie krijgt, krijgt in de uitvoering van het decreet geen bijkomende middelenen. Als dan de fiscale verwerking niet meer interessant is, zullen de prijzen voor de ouders gevoelig stijgen of stopt deze opvang.
Waar in het verleden een evenwicht was gegroeid tussen fiscaal voordeel, marktwerking en ouderbijdrage is dit vanaf volgend jaar voor een aantal voorzieningen niet meer het geval.
Het decreet biedt geen middelen om dit op te vangen.

Ondertussen...

Ondertussen volgt UnieKO voor u op:

MemoQ meten en monitoren van de kwaliteit in de kinderopvang van baby's en peuters.

Een project dat tot doel heeft instrumenten te ontwikkelen voor het meten, het monitoren en het bevorderen van de pedagogische kwaliteit in de kinderopvang voor baby's en peuters. dit project is een initiatief van Kind en gezin en zal worden uitgevoerd door het samenwerkingsverband tussen de Vakgroep Sociale Agogiek van de UGent en het Expertisecentrum Ervaringsgericht Onderwijs van de KU Leuven. UnieKO zit mee in de klankbordgroep die advies geeft aan de stuurgroep.

Referentiekader in functie van toezicht op de nieuwe regelgeving, Kind en Gezin

Vanaf de inwerkingtreding van het decreet is het nodig om een vertaalslag te maken van wat in de regelgeving staat. Zowel de sector als de toezichthouder hebben een houvast nodig. Daarom zal er een referentiekader ontwikkeld worden dat tot doel heeft te expliciteren wat de regegeving juist betekent, hoe deze toegepast en gecontroleerd zal worden. UnieKO werrkt mee aan dit referentiekader.

Oproep kandidaten projectsubsidies voor pedagogische en taalondersteunende organisaties voor kinderopvang van baby's en peuters, Kind en Gezin

UnieKO stelde zich kandidaat voor deze projectsubsidie en hoopt de zelfstandige sector mee pedagogisch te kunnen ondersteunen.

Staten-Generaal opvang van schoolkinderen, Kind en Gezin

UnieKO zit mee in werkgroep 1: afbakening schoolkindopvang en werkgroep 3: Organisatie, afstemming...

Resonansgroep: Onthaalouders sterker maken, VBJK

Door mee te denken in de resonansgroep rondom het kennismakingstraject, de Onthaalouderacademie en de werkmap 'Bouwen aan je eigen draagkracht' of toolbox 'Netwerken van onthaalouders', kan UnieKO de zelfstandige onthaalouder 'figuurlijk' meenemen in de ontwikkelingen.

Dit is een greep uit de huidige opdrachten.

UnieKO stelde zich kandidaat voor het Raadgevend Comité van Kind en Gezin.

Van de aanvraag tot toetreding tot het Paritair Comité 331 is nog geen nieuws.

 



UNIEKO vzw | kasteeldreef 66-1 | 9120 Beveren | 03/755 61 31 | www.unieko.be | info@unieko.be

Indien u deze nieuwsbrief wenst door te sturen naar een kennis, klik dan hier
Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier